+38 (032) 243 26 83
ЗВОРОТНИЙ ДЗВІНОК
Головна/ Новини/ Історія: Як газифікація "Альби" загальмувала електрифікацію Щирця

Історія: Як газифікація “Альби” загальмувала електрифікацію Щирця

Фабрика “Альба» була газифікована 1931 року. Тоді прокладали газопровід Дашва – Львів і до нього під’єднували різні населені пункти і підприємства.

Підключення “Альби” до газопроводу виконала фірма “Газоліна”. 23 вересня 1931 року “Gazolina Sp.z o.o.” підготувала для ТзОВ “Альба” пропозиції з газифікації (на фото). Вони збереглися в архіві з власноручним підписом власника фірми Мар`яна Вєлєжинського. До пропозицій додали детальний генплан розведення газових труб по території фабрики.

 

З підведеним газом у фабрики появилася можливість розширити сферу послуг, тут облаштували млин. Своєрідна диверсифікація виробництва (помол зерна, крім основного виробництва – гіпсу) допомагала отримати додатковий постійний прибуток і була вигідною фабриці, що використовувала багато газу для свого виробництва.

Але газифікація фабрики “Альба” мимоволі стала певним гальмом у темпах електрифікації міста. Львівські електричні заклади пояснювали зволікання з електрифікацією Щирця тим, що “тут вони можуть розраховувати лише на побутових споживачів, бо промисловість змонополізував газопровід природного газу з Дашави”. Тому у Щирці електричні мережі провели дещо пізніше – у 1937 році.

Джерело: Історія Щирецької фабрики “Альба” у документах Андрія Крижанівського